Diva Eurudike De Beul en danseres Yi-Chun Liu (beiden van het gezelschap Peeping Tom) ontwikkelen een nieuw eigen programma ‘Bath’.

WARP hielp bij het ontwikkelen van enkele sporen. Natuurlijk dachten we daarbij aan het schilderij ‘De dood van Marat’ en de verschillende variaties op deze controversiële badscène.

 

Op zaterdag 15 en zondag 16 januari is er telkens om 15u30 een try out bij WARP.

 

Ze brengen een fragment van hun stuk, vragen het publiek om feedback en verwerken die input vervolgens bij het hernemen van datzelfde stuk. Op die manier wordt de voorstelling procesmatig, stukje per stukje, uitgebouwd om in 2023 perfect afgewerkt op de bühne te verschijnen.

 

Zich wassen of gewassen worden is een act van on-doen, ontdoen, ontleren en het laten gaan van codes. Door zich tijdens het wassen en het gewassen worden te focussen op de toon van de stem, eerder dan op de betekenis van de woorden, zoeken zangeres/klankkunstenaar Eurudike De Beul en danseres Yi-Chun Liu connectie op een bovenpersoonlijk, universeel niveau met water als verbindend element.

 

Met hun tweeën trekken ze van badkamer naar badkamer om mensen te wassen en de eeuwenoude overgave aan het badritueel te vangen in klanken. Wat ontstaat er aan klanken en herinneringen op het moment dat iemand gewassen wordt? Ouderen, babies, zieken, stervenden… alle stemmen zijn evenwaardig. Op basis van de geluidopnames wordt een soundscape ontwikkelt die het vertrekpunt zal vormen voor een fysieke audioperformance.

 

EEN ONDERZOEK NAAR DE VERBINDENDE KRACHT VAN WASRITUELEN TUSSEN GEBOORTE EN DOOD

 

Gewassen in de koeienstal
Blinkend van de zonneschijn en ozon
Die oude stronk
Vervuld van vogelzang en knus gekakel
De zwijgzame Morinne

 

Het water klatert en schatert
Op dat oude lijf
Ze wil toch iets vertellen dat mens

 

Spreek op, mimi moe
De woorden brokkelen als oude taart
Zwijg maar, het water wordt donker
Niet begrijpend kijkt ze naar het gezicht onder haar
Weerspiegeld in de diepte der tijden
Wie kijkt haar schreiend aan?