Wie zijn we?

Bij WARP heeft presentatie zich verstrengeld met (talent-)ontwikkeling en dat weerspiegelt zich duidelijk in het programma, onze aanpak en stimuleert onze kijk op langere termijn.

Sinds het ontstaan in 2006 stelt WARP zich de vraag welke noden kunstenaars hebben en hoe we daar als organisatie aan kunnen bijdragen. Daarom heeft WARP de kant van de kunstenaar gekozen. Dat betekent dat we het kunstenaarschap niet van buitenaf bekijken, maar een omgeving scheppen die de professionele artistieke ontwikkeling stimuleert, faciliteert en mogelijk maakt. Dat engagement mondt uit in tentoonstellingen die breed omkaderd worden, zowel naar de kunstenaar als het publiek toe. 

We hebben een zwak en een neus voor opkomend artistiek talent, maar evengoed voor onderbelichte oeuvres en waardevolle artistieke posities die meer aandacht verdienen.  De wervende WARP portfoliodagen, het kunstenaarsdorp - en sinds kort onze residenties, zijn dan ook een vaste waarde binnen onze werking. Daar vloeien contacten, lezingen, artist talks en samenwerkingen in binnen- en buitenland uit voort met jaarlijks vier tentoonstellingen in eigen huis. Om de drie tot vier jaar culmineert die werking in de parcourstentoonstelling Coup de Ville.

© WARP - Portfoliodialoog 2022

Wat doen we?

Tentoonstellingen 
Overwegend groepstentoonstellingen met wisselende thema’s.

Etalageproject K1 & K2
Uit de open call krijgen 8 kunstenaars de kans om hun solo-micro-presentatie gedurende drie weken (24/7) met het publiek te delen.

Coup de Ville
Een poëtische en artistieke stadsgreep die de stad Sint-Niklaas elke drie à vier jaar onderdompelt in kunst. 

Artist Village
Tijdens onze portfoliodagen, dialogen en Artist Villages voorzien we opkomende kunstenaars via intense gesprekken met professionals van feedback en prikkelende input. Selectie gebeurd via een open call.

Residentie
Eventueel op aanvraag of in het kader van aankomende tentoonstellingen.

Extra muros
Samenwerkingen partners / buitenland / publieke ruimte.

Vrijwilligerswerking
Onze vrijwilligers voorzien onze organisatie van een breed generationeel en uiterst divers maatschappelijk draagvlak. Onze werking is alleen mogelijk dankzij hun inzet!

Onze locatie

Kunstenplatform WARP

Apostelstraat 20, 9100 Sint-Niklaas

© WARP

WARP organiseert zijn activiteiten vanuit 'Huis Jan Buytaert'. Via de nalatenschap van kunstenaar Jan Buytaert (1939- 2011) beheert WARP dit 19de-eeuws herenhuis met tuin (1000m²) en zijn kunstwerken, pal in het centrum van Sint-Niklaas. Het huis onderging grondige renovaties om er volwaardige tentoonstellingsruimtes met plaats voor lezingen en ondersteunende activiteiten van te maken.

Het beheer van het huis en het patrimonium van Jan Buytaert gebeurt vanuit de Stichting Jan Buytaert (ondernemingsnummer 0844 905 434).

Bereikbaarheid

Met De Lijn
Vanaf halte ‘Sint-Niklaas Grote Markt’ wandel je via het Sint-Nicolaasplein in 3 minuten naar WARP.

Met de NMBS
Vanaf Station Sint-Niklaas wandel je via de Stationsstraat en de Houtbriel  in 15 minuten naar WARP.  

Met de auto
Via de E17 rij je Sint-Niklaas binnen langs de Parklaan.

Parkeermogelijkheden (betalend)
- Grote Markt, ondergrondse parking, op 150 m van WARP
- Zwijgershoek: bovengrondse parking, op 500 m van WARP
- Hendrik Heymanplein: parkeerplaats bussen

Opgelet: WARP ligt in een verkeersvrije zone. Laden en lossen voor de deur kan enkel tussen 9u en 11u of na afspraak.

Toegankelijkheid:
Het gelijkvloers is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

De sanitaire ruimtes  zijn uitgerust met een aangepast toilet voor rolstoelgebruikers en we beschikken eveneens over een  verzorgingstafel voor baby’s.

Ons team

WARP bestaat uit een kleine performatieve kern, omringd door talrijke vrijwilligers. We werken projectmatig samen met freelancers, die telkens in hun eigen vakgebied uitblinken in hun expertise. 

Kernteam

Algemeen directeur - Stef Van Bellingen, artistiek assistent - Saraya Richter, administratie - Anne Vanraes.
Onze freelancers: zakelijk advies - Wim Viaene, curatoren - Ilka De Wilde en Paul L Van Haegenbergh, communicatie - Judith Van Bellingen, fotografie - Wim Heirbaut.

Vrijwilligers

Albert Beirnaert, Frans Brusselmans, Thibeault De Mulder, Dirk Boel, Liesbeth Lisaerde, Dieter De Pauw, Rudy Frencken, Joël Schuurmans, Tom De Meulenaere, Marleen Colyn, Willy Toté, Lieve Ruys, Christine Ongena , Peter Raes, Diane Van Camp, Simon Van Geerts, Yannick Vergeylen, Emile Van Bellingen, Charlot Vael, Riet Wouters...

Bestuur

Thérèse De Buck, Wim De Cuyper (voorzitter), Ronny De Mulder, Faryda Moumouh, , Ann Truyens, Charlot Vael (junior waarnemer), Luk Van Meervenne, Gwendolina Willems.

Geef ons een stuk van je sympathie en word WARP-iaan!

WORD LID

Kunst en de absolute noodzaak ervan is echter niet vanzelfsprekend. Daarom zijn we zo blij met de steun van een steeds grotere groep enthousiaste mensen die – in het groot of klein – bijdragen aan de missie van WARP.
Word lid