EXPO JAN BUYTAERT | 24 SEPTEMBER - 23 OKTOBER 2011

 

Toen er in de kranten, het was mei 2009, een klein artikeltje verscheen met de vraag naar private woningen om er het volgende jaar de tentoonstelling Coup de ville in door te laten gaan, was Jan Buytaert de eerste persoon die - nog diezelfde dag - zijn huis spontaan aanbood. Onmiddellijk werd hij een fundamentele bouwsteen voor het gehele project. Zelf kende Stef Van Bellingen (curator van WARP) het oeuvre van Jan Buytaert al behoorlijk lang en vooral zijn zelfportretten hadden hem altijd sterk getroffen. Ze maken de kern uit van de expositie die aan hem gewijd is in het Warp-koetshuis.

 

In dagbladhandel Puntkomma, waar Jan dagelijks zijn krant haalt, worden aquarellen met zijn geliefde katten gepresenteerd. Enkele tientallen meters verderop, in restaurant Eigenwijs, treft men een tekening en een reeks aquarellen aan met levende modellen die voortgaan op de Schule des Sehens. Schoenen Timmermans werd het vanzelfsprekende decor om zijn architecturaal geïnspireerde werken tentoon te stellen. De meest bescheiden aanwezigheid vind men in Moon eat and sleep, met enkele stillevens. Een belangrijk ankerpunt is de academie (SASK) waar hij jarenlang doceerde en men de grootste diversiteit uit zijn oeuvre aantreft met tekeningen, grafische werken en schilderijen. De sculpturen die Frans Heirbaut realiseerde in plaatser, hout en brons verrijken de hommage aan zijn figuur.

 

Naar aanleiding van Jan Buytaert's zelfportretten ontwikkelt Kunstenplatform Warp via workshops en lezingen een kunsteducatief project voor jongeren en het zelfbeeld in het digitale tijdperk en wordt een publicatie uitgegeven.

 

24 september tot en met 23 oktober 2011

 

Locaties:

WARP koetshuis (Regentiestraat 9-11)

Schoenen Timmermans (Stationstraat 90)

Moon eat & Sleep (Richard Van Brutsomstraat 18a)

Dagbladhandel Punt Komma (Houtbriel 20)

Restaurant Eigenwijs (Ankerstraat 2)