Tentoonstelling

K1 & K2 Etalageproject Hyonbok Lee en Annemie Vanacker

17/12/2023
-
27/1/2024
Apostelstraat 20
Sint-Niklaas
Warp members:
non-members:

K1 en K2 is het etalageproject van WARP en het beeldhouwerskoppel Edith Ronse & Michaël Pycke in de Apostelstraat in Sint-Niklaas. Het project startte al in 2017 en voor 2023 werd Paul L. Van Haegenbergh aangesteld als begeleidend curator.

K1: Hyunbok Lee  en  K2: Annemie Vanacker & theatermaakster Helena Elshout

Na het gebruik van antibiotica kreeg de Berlijnse kunstenaar Hyunbok Lee gezondheidsproblemen. Dit werd het starpunt van een langdurig onderzoek naar dergelijke producten op de Duitse farmaciemarkt. Met een zelfontwikkelde stijl die hij als ‘watching-drawing’ omschrijft, kopieert hij in <Biotics-Antibiotics> tientallen van die medische verpakkingen. Een beetje in de geest van de pop-art en Andy Warhol’s gekende Brillo-boxen, stapelt Hyunboc de doosjes op tot een berg consumptiemiddelen.

Zoals vele vrouwen in Sint-Niklaas en omgeving was de moeder van beeldend kunstenaar Annemie Vanacker verslingerd aan de befaamde ‘poeders’ van het Witte Kruis. Jarenlang was dit de kampioen onder de medicijnen. De absolute all rounder die zowel opkikkerde als kalmeerde. Veel arbeiders en arbeidsters in de Wase textielfabrieken waren er niet alleen verzot op, maar ook verslaafd aan.  In de etalage K2 verbeeldt Annemie deze mysterieuze historie.

In haar theatertaal zoekt Helena Elshout de spanning op tussen het documentaire en het groteske. Moeder worden confronteerde haar met de betekenis van erfenis en erfelijkheid. Wat krijg je mee en wat hoop je wel of niet mee te kunnen geven? Momenteel werkt ze indrukwekkend vierluik uit met aparte theaterstukken.

Bij WARP brengt ze tekstfragmenten uit POWDER TO THE PEOPLE, een voorstelling over de erfenis van een vermogen met een rafelend randje – maar die pas in 2025 in première gaat. De ‘Zenuwpoeders’ werden tussen de jaren ‘20 en ‘80 massaal geslikt tegen alle mogelijke fysieke en mentale ongemakken. Een pijnstiller en opkikker die iedereen, vooral vrouwen, paraat hield om te produceren, te zorgen en te consumeren. Een medicijn dat een stevig familiekapitaal opleverde en waar velen fatale nierziekten van kregen. Elshout verbindt de populaire zenuwpoeders met haar eigen neuroses, privileges en verslavingen.

Op 20 januari kunnen jullie alvast het eerste deel van het vierluik ERF meepikken in het Museumtheater in Sint-Niklaas. In ERF dansen een kleindochter en een grootmoeder zich een weg naar elkaar in een moeras van tumoren, borsten, hormonen, embryo's en diepvriezers. Met geld en witte jassen wordt een genetische fout rechtgezet en patronen hertekend.

Hyonbok Lee
Helena Elshout - Foto Sofie De Backere
Industriemuseum Gent
Annemie Van Acker
No items found.