"Als beginnend beeldend kunstenaar vond ik het moeilijk om mijn weg te vinden in een kunstwereld die vaak ingewikkeld en soms niet zo transparant is. Het hebben van een netwerk is cruciaal, maar niet simpel om op te bouwen als je nog niet veel mensen kent. Naast het maken van nieuwe kunstwerken heb je als kunstenaar ook een bijzonder groot takenpakket: van logistiek, administratie, dossiers opmaken, communicatie tot netwerken.

 

WARP heeft mij een eerste serieuze duw in de rug gegeven met hun portfolio weekend in Eindhoven. Hier had ik de kans om mijn werk te presenteren en feedback te krijgen van meer dan 20 professionelen uit de kunstwereld (curatoren, galeriehouders, redacteurs, ...). Daarbovenop kreeg ik ook de gelegenheid om ideeën uit te wisselen met  20 kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Met veel van deze mensen heb ik nog steeds contact. Als ik al die contacten zelf had moeten leggen zou dit een werk van zeer lange adem geweest zijn. Ik heb een synthese gemaakt van alle feedback op mijn werk en dit is nog steeds een dagelijkse leidraad.

 

Een volgende grote kans kwam er in de vorm van de tentoonstelling en netwerk periode in Ljubljana in Slovenië. Hier kreeg ik samen met 3 andere Belgische jonge kunstenaars de kans om mijn netwerk verder internationaal uit te breiden en ervaring op te doen met het tentoonstellen op internationaal niveau.

 

Ook op het Coup de Ville festival van WARP kreeg ik ruim de mogelijkheid om tentoon te stellen op locaties die mijn werken tot hun volle recht deden komen. De contacten die hieruit voortvloeiden (verzamelaars, redacteurs, curatoren en andere kunstenaars) gaven mijn netwerk opnieuw een boost. Hier leerde ik onder andere Daan Rau beter kennen. Hij schreef achteraf een artikel over mijn werk in OKV en gaf mij een plaats op 2 tentoonstellingen in een galerie in Knokke. Het éne contact ging over in het andere. Ook in het magazine "The Art Couch" verscheen er een uitgebreid artikel over mijn werk.

 

Kunstenares Nel Bonte leerde ik kennen op de reis van WARP naar Slovenië en er ontstond een professionele en vriendschappelijke band. Onze kunstwerken versterken elkaar wanneer ze naast elkaar opgesteld worden. Daarom besloten we om samen een collectief op te richten met de naam 'Bolster'. Tijdens de maand juni 2021 organiseerden we met ons collectief een groepstentoonstelling in het centrum van Leuven. We staan elkaar vaak bij in raad en daad.

 

Na het portfolioweekend leerde ik in de tuin van WARP kunstenaar en curator Wim Wauman kennen, met wie ik sindsdien 2 keer een kunstwerk maakte voor zijn 'Blauwhaus' project. Wim Wauman heeft als kunstenaar veel ervaring en van hem wist ik daardoor ook veel bij te leren.

 

Samengevat kan ik zeggen dat WARP onmiskenbaar cruciaal is geweest in het lanceren van mijn netwerk als beeldend kunstenaar. Daarnaast kreeg ik tal van mogelijkheden om ervaring op te doen met tentoonstellen in verschillende contexten. Door de feedback van tal van professionelen heb ik mijn kunstwerken bovendien kunnen laten evolueren naar een hoger niveau."

 

Pieter Léon Vermeersch

Kunstenaar