VERONIKA TZEKOVA

 

° Vratsa, Bulgarije 1973

leeft en werkt in Sofia — Bulgarije

 

Veronika Tzekova nam deel aan Coup de Ville 2010. Deze tekst verscheen in de catalogus .

 

Veronika Tzekova is gefascineerd door veranderende processen in de stedelijke context. De zekerheden die de economie, politiek of reclamewereld vooropstellen, blijken grillig en voorbijgaand van aard. De visuele boodschappen die ze daarbij achterlaten, roepen de nodige verlangens bij mensen op tot een ander en beter bestaan. Tzekova observeert deze wijzigingen in de stad en hun invloed op de gedragingen van haar inwoners. De kunstwerken die ze maakt, wekken de indruk van statements met een politieke geladenheid. Hoewel dit kan kloppen, drukken ze misschien ook een bekommernis over essentiële menselijke noden uit.

 

Om in de beste van alle mogelijke werelden te wonen, moeten er aardig wat correcties uitgevoerd worden. Vele beslissingen of gedane zaken zijn echter onomkeerbaar. In WUMAMPAROI (when you make a mistake, put a rose on it) speelt ze met de gedachte om iets ongedaan te maken. Symbolisch gebeurt dat door het planten van een bloem, enigszins naar analogie van de penitentie bij het katholieke biechtritueel.

 

Voor Coup de Ville werkt Veronika Tzekova op de binnenkoer van het Moerlandkasteel, dat onderdeel uitmaakt van een ziekenhuis. Het is bij uitstek de plaats waar men zich de vraag stelt wat men verkeerd heeft gedaan en hoe dit hersteld kan worden. Switchables is een installatie die uit banken bestaat, met iedere keer een woord op een lichtbox die aan- en uitgezet kan worden. Met planten rond dit meubilair is de locatie een aangename oase, die uitnodigt om er even te verpozen en te bezinnen. Aan het personeel van het ziekenhuis vroeg de kunstenares om woorden aan te leveren , waarvan ze wensen dat ze veranderd kunnen worden in het persoonlijke keven. Hieruit selecteerde Tzekova er enkele, zoals 'geheugen', 'verlangen', 'ongeneeslijk', 'politiek', 'nationaliteit' en 'sekse'. Het aan- en uitzetten van de lichtboxen simuleert wat met de computer wel mogelijk is: door het indrukken van de toetsen 'Ctrl + Z' is het mogelijk om een fout ongedaan te maken.